Ik heb een vraag
Echt resultaat halen uit een teambuilding? Zo doen wij dat.

Echt resultaat halen uit een teambuilding? Zo doen wij dat.

“We hebben een geweldig leuk en gezellig team, vol met slimme mensen, maar goede ideeën komen op de een of andere manier niet tot uitwerking”. “We spreken dingen af, maar het lijkt alsof we elkaar soms niet goed begrijpen”. De manager van een grote zorginstelling legde deze 2 obstakels aan ons voor. Kunnen we dit met teambuilding oplossen? “Ja, dat kan!”, was het antwoord van onze trainer Tom. Wij geloven in het koppelen van theorie aan praktijk. Hoe? Dat leggen we je graag uit door de teambuilding van bovengenoemde groep met je te evalueren.

Trainer Tom: “In onze teambuilding zetten we teams aan het werk met actieve teambuildingsopdrachten, vaak in de buitenlucht. Er moet worden samengewerkt om de opdrachten te laten slagen en hierdoor zien en ervaren de deelnemers ter plekke wat er gebeurt tijdens zo’n proces. Wie neemt de leiding en wie volgt? Hoe is de communicatie? Ik observeer de samenwerking. Wat mij opvalt deel ik met het team, zodat ze ter plekke leren en de kracht en valkuilen van hun eigen team ontdekken.”

Teambuildingstocht

Om een algemene indruk van het team te krijgen en de onderlinge groepsdynamiek te observeren startten de deelnemers met een teambuildingstocht van drie uur. Onderweg voerden ze verschillende opdrachten uit, waarbij samenwerken, communiceren en samen tot oplossingen komen centraal staan. Trainer Tom reflecteert direct en creëert zo inzichten in de samenwerking. Hierdoor is een team in staat te groeien, te ontwikkelen en te verbeteren.

teambuilding volwassenen

Tom ziet al vrij snel kleine groepjes ontstaan. Sommigen nemen afstand en overzien wat er gebeurt, terwijl andere druk bezig zijn om de opdracht goed uit te voeren. Er ontstond wantrouwen tussen sommige personen, iemand neem het voortouw, een ander probeert rust te brengen. Bij de evaluatie kwamen de volgende vragen naar boven; wat stuurt en verklaart ons gedrag? Waarom doen we wat we doen?

Vervolg teamtraining

Ook de rest van de dag stonden er verschillende teambuildingsopdrachten op het programma. Wat gebeurde er zoal in deze groep? Tom: “Er ontstond verdeling in de groep. Sommige collega’s gingen actief aan de slag met opdrachten, terwijl anderen van nature liever observeerden. Ook ontdekten we tijdens de training wie denkers en doeners zijn. Tussen de opdrachten door bespraken we steeds wat er gebeurde. Wie dat wat? Zijn de regels duidelijk? Ontstond er ruis, waardoor kwam dat? Dit resulteerde bij de laatste opdracht in meer rust in de groep. En dus in een beter resultaat! Luisteren en communiceren blijft een aandachtspunt, maar het was mooi om te zien dat hier nu al verbetering in zat ten opzichte van de vorige opdracht!”

Teambuilding bij De Wilgenweard in Nijverdal.

Praktijk en theorie

De hele dag door worden de opdrachten tussentijds geëvalueerd. Tom: “Zodoende leren de deelnemers meteen en kunnen zij inzichten direct in de praktijk brengen.” De leercyclus van Kolb wordt hierbij als theorie gekoppeld aan de praktijk. Deze leercyclus geeft aan dat je alle stappen van de verschillende leerstijlen zou moeten doorlopen bij de aanpak van een probleem. Aan het eind van de training ontvangt het team een adviesrapport met de evaluatie, tips en een advies voor een eventuele vervolgtraining.

Wat levert het op?

We vroegen de deelnemers wat deze training hen concreet heeft opgeleverd. Hieronder enkele reacties:

Bewustzijn van wat voor effect mijn gedrag heeft op collega’s”
“Ik weet nu wat de valkuilen zijn van verschillende rollen in een team”
“Het is me beter duidelijk hoe we optimaal gebruik kunnen maken van de individuele kwaliteiten van onze teamleden”
“Duidelijkheid creëren in het formuleren van afspraken. Want pas als de ander akkoord is gegaan met de afspraak, pas dan is aanspreken mogelijk”
“Je leert aan welke voorwaarden voldaan moet worden voldaan voor het maken van een goede afspraak”
“Je leert wat het verschil is tussen feedback geven en kritiek leveren”
“Ik leerde hoe ik de creativiteit van medewerkers kan stimuleren”

Ook een teambuilding voor jouw team?

We hopen dat deze blog nog meer inzicht heeft gegeven in onze aanpak en de mogelijkheden van onze teambuilding. Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe een teambuilding of –training voor jouw organisatie er uit kan zien? Neem dan contact met ons op!