Ik heb een vraag
Wilgenweard

Heidagen werken!

heidagen bij de Wilgenweard Nijverdal

Tenminste, als het goed voorbereid kan een heidag jou als team of bedrijf flink wat opleveren. Wat is er nodig om een heidag tot een succes te maken? Lees de 7 tips voor een succesvolle heidag die vitaliteitsexpert Marian Freriks op een rij heeft gezet.

Tip 1: Kies voor een andere omgeving.


Wanneer je een heidag houdt binnen je eigen organisatie, is de kans groot dat je gestoord wordt door collega’s. Bovendien is de verleiding om snel even naar je eigen werkplek te lopen groot.

Wil je echt de diepte in op een heidag, iedereen maximaal betrokken houden bij het onderwerp, kies dan voor een andere omgeving.
Geen afleiding van collega’s, andere urgente taken die op je liggen wachten.

Je bent even ‘afgesneden’ van de rest van je bedrijf. De opbrengst: de concentratie gebruik je om je met je team op dezelfde taak te focussen.

Tip 2: De omgeving moet inspireren.

Een heidag plan je voor een grote klus, waarbij teamleden vaak ‘out of the box’ moeten denken, andere oplossingen vinden voor een probleem. In een andere omgeving verval je minder snel in oude gewoontes. Je hebt letterlijk meer bandbreedte in je hoofd beschikbaar, waardoor je meer gefocust en creatiever bent.

Tip 3: Zorg voor een helder doel.

Wat wil je bereikt hebben aan het eind van de heidag(en)?  Dit moet voor elke deelnemer duidelijk zijn. Zorg voor een agenda en wijs een timekeeper aan. Werk in blokken afgewisseld met bijv. een outdooractiviteit, een spreker, een rustmoment. Probeer die afwisseling bij het thema te betrekken, om de meerwaarde te vergroten.

Tip 4: Laat de deelnemers zich voorbereiden


Een heidag plan je voor klussen die je niet op een reguliere werkdag voor elkaar krijgt. Zorg dat deelnemers goed voorbereid zijn en vooraf nagedacht hebben over het onderwerp. Geef vooraf opdrachten of stel vragen waar ze over na moeten denken.

Tip 5: Zorg voor veiligheid!

Een veilige omgeving waarin deelnemers hun kwetsbare kant kunnen laten zien, waarin falen is toegestaan, vergroot de betrokkenheid en het werkplezier.


Tip 6: Een heidag is geen teamtraining.

Wanneer er bijv. een groot gebrek aan onderling vertrouwen is, er slecht gecommuniceerd wordt, is het verstandig deze onderstroom eerst boven tafel te krijgen. Plan hier een aparte sessie voor, vóóraf, anders gaat dit ten koste van het resultaat van de heidag.

Een teambuildingsactiviteit als energizer of manier om de samenwerking in de groep te verbeteren is uitstekend als start of break.

Tip 7: Maak gebruik van de kracht van groen.

Opladen tussen de verschillende blokken door kan prima met een outdooractiviteit, maar een wandeling in het groen zorgt voor instant nieuwe energie. De beweging van het wandelen zelf icm het genieten van de natuur ontspant en zorgt voor mentaal herstel, zodat je opgefrist er weer tegenaan kunt!

Sportieve groet,
Marian Freriks
Vitaliteitsexpert, mede eigenaar De Wilgenweard