Padel, de hippe vorm van tennis

Padel is een geweldige nieuwe sport voor spelers mét en zonder balgevoel!

“Tennissen is voor mij vooral achter ballen aan hollen die ik weer eens gemist heb. Bij squash zie ik alle hoeken van het speelveld en raak ik soms een bal. Alleen met een handbal kon ik vroeger nog wel wat”. Zo kondigde ik mijn optreden aan bij de presentatie van de nieuwe padelbaan aan bij tennisvereniging Nijverdal.

 

padel bij De Wilgenweard3

Een smash?!

De padelracket lijkt op een wat groot uitgevallen tafeltennisbatje, met gaten. Een lekkere korte steel, waardoor het raken van de bal opeens wel lukt. Sterker, de eerste ballen sla ik tot mijn verbazing raak!
En ik kan zelfs een smash produceren, wauw! Dit is leuk, vooral omdat de bal nooit ver uit de buurt is, door de glazen wanden en het hekwerk. Dat het een buitensport is maakt het voor mij helemaal leuk. Zelfs een partijtje durf ik vrij snel aan. Cool!

Padel is in korte tijd populair

Padel lijkt een hit te worden. De banen schieten uit de grond volgens de bouwer die ik spreek.
Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally's. In Spanje is deze sport zeer populair, het is  nb de op één na grootste sport die er beoefend wordt. Er spelen daar maar liefst  vijf miljoen mensen padel. Dat kan nog wat worden in Nederland!
Padel kan op alle niveaus en op alle leeftijden worden gespeeld en dat klopt, want als een absolute nono op tennis en squashgebied het ook kan… Een beetje conditie is wel handig en anders werk je daar stevig aan bij het padellen.

Wat specs over de sport padel

Het spel wordt gespeeld met vier personen (twee tegen twee) en er geldt dezelfde puntentelling als bij tennis. De baan is iets kleiner dan een tennisbaan: 20 x 10 meter.
De bal verdwijnt zelden of nooit uit het speelveld doordat de baan wordt omringd door een kooi-achtige constructie met glazen wanden aan de base-line kanten.

Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en omheind.

De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander geslagen worden, zonder dat de bal éérst het glas of hekwerk raakt. De bal blijft in het spel wanneer deze eerst de grond raakt en de bal mag daarna het glas of hekwerk raken. Volleren is ook toegestaan.

Tactiek is essentieel, aangezien de bal altijd en op vrijwel elke plek kan terugkeren. Hierdoor ontstaan gegarandeerd snelle en spannende rally’s, op ieder niveau

Er wordt gespeeld met een kunststof racket zonder snaren. Ook is het voorzien van een koordje om de pols om rondslingeren te voorkomen. De padelbal lijkt op een tennisbal, maar dan harder, zodat deze goed kan stuiten.

 

padel bij De Wilgenweard2

Padel Olympisch?


Padel wordt waarschijnlijk in de toekomst ook een Olympische sport. Padel is bovendien een mooie sport om naar te kijken. Tenminste, als de spelers het een beetje kunnen. Tot die tijd is zelf spelen het allerleukste!

De materialen voor padel kun je huren bij de Wilgenweard.