Ik heb een vraag
Wilgenweard

Tips voor een WKR proof bedrijfsuitje en personeelsfeest

“Valt ons bedrijfsuitje met teambuilding nou binnen of buiten de WKR?” Als organisator van bedrijfstrainingen en teambuilding stellen bedrijven ons regelmatig dit soort vragen over de Werkkostenregeling (WKR). Daarom zetten we graag voor je op een rij hoe je een bedrijfstraining of bedrijfsuitje organiseert die buiten de WKR valt. Wij hebben alles in huis voor een WKR proof bedrijfsuitje. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Pubquiz  bij de Wilgenweard

Wat is de WKR?

De werkkostenregeling vervangt alle regels en wetten rondom vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers en bundelt deze in één collectieve regeling. Onder de werkkostenregeling mag een bedrijf of organisatie in 2023 maximaal 3,0% (tijdelijk verruimd!) van totale fiscale loon tot € 400.000,- de ‘vrije ruimte’, besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers.  NB: boven de € 400.000,- is het 1,18%.

Deze vergoedingen en verstrekkingen moeten wel in de administratie opgenomen worden als eindheffingsloon. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt de organisatie geen loonbelasting. Kijk hier voor meer informatie.

In bepaalde gevallen is het interessant om een bedrijfsuitje buiten de WKR te laten vallen, aangezien de ruimte er binnen beperkt is. Wij zochten voor je uit wat de mogelijkheden zijn:

 

TIP 1: Teambuildingsactiviteiten

Wanneer een bedrijfsuitje gericht is op teambuilding met als doelstelling beter samenwerken of communiceren en plaatsvindt binnen de baas zijn tijd dan vallen deze kosten buiten de WKR.  Een sportieve activiteit met alle medewerkers kan heel goed een training in teambuilding zijn.  Een paar voorbeelden uit ons aanbod die aan deze eisen voldoen: een mountainbiketocht met gids, een bootcamp training of een teambuildingstocht onder leiding van een instructeur. Zelfs thematische teambuildingsactiviteiten zoals escape the forest of expeditie robinson kunnen hieronder vallen, indien dit begeleid wordt en er feedback is.

 

TIP 2: Bedrijfstrainingen

Alle bedrijfstrainingen vallen buiten de WKR.

 

TIP 3: Combineer een bedrijfsuitje met een meeting of vergadering

De omschrijving ‘overwegend zakelijk karakter’ biedt eveneens mogelijkheden om bedrijfsuitjes buiten de WKR te houden. Voorwaarde is dat er een gedegen omschrijving is door de opdrachtgever en de aanbieder van de activiteiten. Het doel van de dag en wat het uitje hieraan bijdraagt moeten goed omschreven worden. Hierover adviseren we je graag.
Activiteiten die buiten de WKR vallen zijn onder andere:

Teambuildingtocht
Samenwerkingsopdrachten
Expeditie Robinson
Wie is de Saboteur?
Fort Boyard
Escape Room/Escape The Forest
Beat the Matrix
Bedrijfstraining
Alle workshops en clinics

Verder zijn er diverse activiteiten die we inzetten bij trainingen op maat.

 

TIP 4: Personeelsvereniging

Een bedrijfsuitje georganiseerd door een personeelsvereniging die door de werknemers bekostigd wordt, valt buiten de WKR.

Er zijn een aantal voorwaarden:

  1. De personeelsvereniging moet onafhankelijk zijn
  2. De vereniging mag geen uitkeringen of verstrekkingen doen aan werknemers
  3. De werkgever mag niet meer bijdragen aan de kas van de personeelsvereniging dan de werknemers.
  4. Minimaal driekwart van de werknemers van dezelfde locatie mogen deelnemen
  5. Er wordt op incidentele basis iets georganiseerd wat als ondergeschikte voorziening gezien kan worden voor de werknemers. Een feestje bijvoorbeeld.

TIP 5: Personeelsfonds

Een andere mogelijkheid is het personeelsfonds waarbij de inleg en uitkering (volgens de huidige regels binnen de wet) buiten de WKR vallen. Voorwaarden voor het personeelsfonds zijn o.a. dat het een apart bestuur moet hebben, de inleg van de werknemers moet minimaal even groot zijn als de inleg van de werkgever. Verder mag de werknemer geen rechten ontlenen aan het fonds.

 

TIP 6: Jubileum

Een aparte regeling is er voor bedrijven die een jubileumjaar hebben. Voor medewerkers die een aantal jaren bij een organisatie in dienst zijn gelden ook uitzonderingen.

 

Advies nodig over je bedrijfsuitje en de WKR?

De Wilgenweard heeft alles in huis voor een WKR proof bedrijfsuitje! Heb je vragen over je een bedrijfstraining of teambuildingsactiviteit? Schroom niet om dit te vragen! We geven je graag advies hierover. Vul het contactformulier in of bel ons (0548-681338).

Tot ziens bij De Wilgenweard